To proste danie z ryżem robię, gdy nie mam ochoty na gotowanie. Syci na długo, a powstaje w chwilę
Ryż smażony z jajkiem po raz pierwszy przygotowałam, gdy szukałam pomysłu na szybkie danie z ryżem. Ugotowane ziarno leżało w mojej lodówce od poprzedniego obiadu i musiałam z nim coś zrobić. Nawet nie przypuszczałam, że z dodatkiem jajka będzie tak smaczne. Teraz ten prosty posiłek robię o wiele częściej, do podstawowej wersji dodając inne zdrowe produkty, które zawieruszyły się w mojej lodówce.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?
Ten prosty i pożywny posiłek inspirowany kuchnią azjatycką przygotujesz w kilka minut. Sprawdzi się, więc gdy będziesz potrzebowała zjeść, a czas na gotowanie i zasoby twojej lodówki będą ograniczone. Ryż i jajko dostarczą zarówno węglowodanów, a więc energii, jak i niezbędnego do budowy organizmu białka. Do przyrządzenia potrawy użyjesz jeszcze tłuszczu, dodając tym samym trzeciego podstawowego makroskładnika. Danie więc, choć banalne, będzie syciło na dłużej. Spróbuj koniecznie. Zwłaszcza jeśli masz pod ręką ryż z obiadu, z którym nie wiesz, co zrobić.
Przepis: Ryż smażony z jajkiem
Szybkie danie z ryżem, które syci na długo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 353 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówJajka wbij do miski, sprawdzając ich świeżość. Roztrzep za pomocą widelca, uprzednio wsypując odrobinę soli i pieprzu.
- Smażenie ryżu z jajkiemNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wlej masę jajeczną i smaż ją, aż się zetnie. Wtedy wrzuć ryż i podsmażaj całość przez kilka minut, mieszając, by składniki się połączyły. Posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać szybkie danie z ryżem?
Ryż smażony z jajkiem najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Nie polecam już podgrzewania całości, bo staje się wtedy sucha i mało apetyczna. Podobnie zresztą, gdy zdecydujesz się zjeść ją na zimno. Danie niestety traci sporo na smaku w takiej sytuacji.
Inne warianty ryżu smażonego z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem możesz wzbogacić o różnorodne warzywa. Sprawdzą się np. różyczki brokuła, słupki marchewki, kukurydza z puszki czy ugotowany zielony groszek. Aby całość syciła jeszcze bardziej, możesz wrzucić strączki np. białą fasolę czy czerwoną soczewicę. W szybkim daniu z ryżem odnajdą się też wcześniej podsmażone mięsne kawałki np. kurczak w ziołach czy pokrojony w paseczki kotlet schabowy.
Dla urozmaicenia smaku ryżu możesz go podsmażać na oliwie aromatyzowanej lub na oleju z dodatkiem przypraw. Charakteru temu ziarnu nadadzą m.in. curry, imbir czy chili.